Koop artikelen

Sommige producten worden niet vergoed, nog vanuit de verzekering, nog vanuit de gemeente.  Vaak is een goede richtlijn om te kijken of artikelen algemeen verkrijgbaar zijn en ook door mensen gebruikt worden die niets mankeren. Is dit het geval dan wordt het eigenlijk nooit vergoed.
Soms zit er in een aanvullende verzekering een budget voor hulpmiddelen. Of dit bij uw verzekering het geval is kunt u altijd navragen, of nakijken in uw polis.

 

Advies over (koop) hulpmiddelen

 

Wilt u advies over (het kopen van) hulpmiddelen, of over aanpassingen in uw woning,

U kunt dan altijd advies opnemen met een ergotherapeut. U kunt ook mij een mail sturen,

13 + 13 =

Wat is er verkrijgbaar in hulpmiddelen.

Eigenlijk kunt u geen probleem verzinnen of er is wel een hulpmiddel te krijgen die het oplost. Hiernaast wat categorieën waar een hulpmiddel voor te vinden zijn.  Heeft een specifiek probleem dan kan het helpen om contact te zoeken met een ergotherapeut. 

Heeft u een bepaalde klacht vanuit een ziekte of aandoening die u heeft. Dan heeft u vaak ook grote kans op succes als u het navraagt bij uw patientenvereniging.

Keuken & eethulpmiddelen

Heeft u moeite met eten, dan bestaat er onder andere aangepast bestek, speciale borden, speciale drinkbekers. 

Moeite met het bereide van eten, er zijn speciale snijplanken te krijgen waarop het eten kan worden vastgezet. 

Maar ook als u potten, blikken flessen etcetera niet zelf geopend krijgt zijn hier hulpmiddelen voor. Er bestaan er die ervoor zorgen dat u minder kracht nodig heeft. maar ook openers die met een druk op de knop de pot, blik of fles voor u openmaken.

Aankleedhulpmiddelen

Lukt het u niet goed om uzelf aan te kleden. Dan kan een aankleedstok helpen. Maar ook een sok of panty-aantrekker kan zeer makkelijk zijn wanneer u slecht bij uw voeten kunt. 

Zijn de knoopjes te klein, of lastig te pakken, dan lukt dit met een knopenhaak wel. 

Veters strikken te moeilijk, elastische veters zien er uit als normale veters. Maar maken van uw veterschoenen instappers.

Loophulpmiddelen

Hieronder vallen krukken, een looprek en een rollator, zijn deze maar tijdelijk nodig dan kunt u ze soms bij een thuiszorgwinkel ook huren.  Heeft u ze echter langer nodig, ga dan altijd na of het in uw geval niet voordeliger is om er een aan te schaffen. 

Belangrijk hierbij is wel dat wanneer u vanwege een ziekte een speciale of aangepaste rollator nodig heeft (bijvoorbeeld vanwege Parkinson een specifieke Parkinson rollator) dat dit soms via uw verzekering vergoed wordt. Beste richtlijn is om te kijken of je in het normale aanbod kan slagen. Lukt dit dan heeft u geen recht op vergoeding.

Mobiliteit- of bewegingshulpmiddelen

Producten die beweging bevorderen zoals bijvoorbeeld een stoelfiets (teletrimmer), hometrainer, gymbal, dumbbells, weerstandsbanden etcetera zijn ook voor uw eigen kosten, ookal raad bijvoorbeeld de fysiotherapeut het gebruik ervan aan.  Wilt u meer bewegen, maar weet u niet goed hoe dat voor u mogelijk is. Maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut vaak kunnen zij u hierin goed adviseren. 

Hulpmiddelen bij slechtziendheid.

Er zijn diverse hulpmiddelen voor slechtziendheid. Wilt u hier meer over weten. Kijk dan eens bij Visio, dit is het expertisecentrum op gebied van slechtziendheid.

Douche- en toilethulpmiddelen

Denk hierbij aan douche en toiletstoelen. Maar er bestaan bijvoorbeeld ook speciale washulpen (op steel) als u niet goed meer kunt bukken om bij uw tenen te komen.